Recept: Pittige Erwtensoep

Gerda: ‘Het recept dat ik wil delen is de pittige erwtensoep uit het boek Groen & Gezond. Binnenkort gaan we weer een groene week organiseren met het eten van groene groenten en fruit. Daar past deze soep perfect bij! En het is ook heel lekker en makkelijk om te maken.’

Ingrediënten:
– 2 grote uien, gesnipperd
– 3 tenen knoflook, fijngesneden
– 1 eetlepel komijnzaad
– 4 laurierbladeren
– 1 eetlepel fijngesneden of geraspte gember
– 1 groene peper, fijngesneden
– 3 eetlepels olijfolie
– 250 gram spliterwten
– 1 kop fijngesneden bleekselderij
– 1 koolrabi, geschild en in blokjes gesneden
– 2 liter water
– 3 bouillonblokjes
– zout naar smaak

Bereidingswijze:
1. Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem en laat daarin de uitjes samen met de knoflook, het komijnzaad, de laurierbladeren en de gember glazig worden.
2. Voeg de fijngesneden groene peper toe, ontdaan van de zaadlijsten en zaadjes.
3. Roer de peper door het mengsel en laat het 3 minuten mee smoren.
4. Voeg 2 liter water en de 3 bouillonblokjes, de spliterwten en zout toe. Breng de soep aan de kook en laat de spliterwten op een laag pitje in 45 minuten gaar worden.
5. Voeg daarna de in kleine blokjes gesneden koolrabi en bleekselderij toe, laat ze 5 minuten mee sudderen tot ze beetgaar zijn.
6. Proef of de soep zout genoeg is en voeg eventueel nog wat zout toe.
7. Roer vlak voor het opdienen de fijngesneden prei door de hete soep. De prei blijft dan knapperig en fris groen.