Interview met Eefje Janssen

In dit interview kun je lezen wie Eefje is en wat je kunt verwachten tijdens een meditatie-les, maar lees vooral óók even verder als je denkt: “Dat is niks voor mij. Ik kan helemaal niet lang stil zitten. Van stilte word ik alleen maar onrustig.” Ik ging voor je op onderzoek uit en stelde Eefje de volgende vragen:

Je gebruikt verschillende vormen van meditatie: het observeren van de adem, aandacht voor de chakra’s, een mantra, een visualisatie met goud licht. Kun je iets vertellen over de bronnen die je gebruikt?
Mijn belangrijkste inspiratiebron is William Yang. Hij is een yoga-en meditatieleraar die ook als therapeut in de gezondheidszorg werkte. Hij combineert oefeningen afkomstig uit verschillende tradities, zoals het taoïsme, boeddhisme en de mystieke vorm van de christendom. Hetty Draaijer was zijn belangrijkste lerares. Zij heeft vanuit haar eigen ervaringen meditatietechnieken ontwikkeld. Dit vormt de basis voor alle oefeningen die ik gebruik. Ook ben ik tijdens mijn reizen naar o.a. India en China in contact gekomen met het boeddhisme en hindoeïsme en deze ervaringen verwerk ik ook. Ik bied graag verschillende technieken aan, omdat voor de één dit en voor de ander dat werkt. Er is geen: “Zo moet je mediteren!” Wat werkt of aanspreekt, is voor iedereen anders. Jij bent de enige die dat weet. Ik noem het altijd je “eigen-wijsheid” die je mag gaan ontdekken. Je mag gaan onderzoeken wat voor jou persoonlijk fijn is. Eigenlijk overstijgen de oefeningen de verschillende culturen en religies.

Veel mensen die beginnen met mediteren, ervaren in het begin veel onrust, ongemak en pijntjes in hun lijf en hebben last van al die gedachten in hun hoofd. Hierdoor is het niet altijd meteen fijn om te mediteren: hoe erg is het eigenlijk dat je die klachten hebt en heb je tips?
Allereerst: Het is heel normaal dat je veel gedachten hebt. Dat is nu eenmaal de eigenschap van de menselijke geest. Toen ik begon met mediteren, voelde ik ook onrust en raasden de gedachten door mijn hoofd. Juist in het begin word je je daar heel bewust van. Eigenlijk waren al die onrust en gedachten er altijd al, maar, nu je even stilstaat bij jezelf, vallen ze je pas op.


Mijn tip: Observeer alleen maar wat er nu is. Je neemt het waar, het is er en daar stop je. Probeer niets te veranderen. Laat oordelen los, zoals: ” Ik zou nu rustig moeten zijn.” Kijk er gewoon naar en vertrouw erop dat het anders kan worden. Ik bied eenvoudige en toegankelijke oefeningen aan, zodat je je niet hoeft af te vragen of je het wel goed doet. De oefeningen zijn puur bedoeld als hulpmiddel om jezelf op een dieper niveau te leren kennen. Je hoeft ook niet lang (in lotushouding) te zitten. Het merendeel wordt liggend gedaan: zo hoef je geen last te hebben van je lichaam en kun je je goed concentreren op de meditatie zelf.

Even een nieuwsgierige vraag: Wat voor kind was jij eigenlijk? Zocht je toen je jong was de stilte ook al op?
Ik was een nuchter kind en was daar niet mee bezig. Mijn moeder deed aan yoga en ik had  een beetje een  aversie tegen het zweverige. Wel heb ik altijd de verbondenheid met de natuur gevoeld. We woonden buiten en ik was vaak in de natuur te vinden.

Wat heeft meditatie jou gebracht in het leven?
Naarmate ik ouder werd, begon ik steeds meer druk te ervaren door de vragen van de wereld. Ik had last van de maatschappelijke en sociale verwachtingen. De behoefte aan “iets anders” groeide en ik ben rond mijn 25e gaan reizen. Die reizen droegen bij aan het besef dat er naast een druk sociaal leven en de veeleisende maatschappij iets anders nodig én mogelijk was. In India kwam ik in contact met meditatie en dat voelde als thuiskomen. Misschien was het wel een “herinneren wat ik een beetje was kwijtgeraakt”. Ik zag ook mensen die de hele dag voor hun huis zaten en thee dronken met elkaar en eten kookten en verder niets najaagden en daar volmaakt gelukkig mee waren. Ook dat was een interessante ervaring.

Je vertelde in je les iets dat me inspireerde, nl. “In een meditatie wil je komen tot je diepste zelf.” Wat bedoel je daar precies mee?
Naast je identiteit: “Wat doe je (voor werk)?”, “Hoe zie je er uit?”, “Waar kom je vandaan?”, is er nog een andere werkelijkheid. Ik vind het belangrijk om mensen daarmee in contact te laten komen. Je bent meer dan je lichaam en je geest. Er is iets dat jouw identiteit overstijgt. Meditatie is een innerlijke reis naar wie jij ten diepste bent.

Een andere boeiende opmerking vond ik: “Als je helemaal in contact bent met jezelf, gaat het contact met anderen ook soepel.” Zou je dat eens willen toelichten?
Als je in contact bent met jezelf, ben je in staat om écht te luisteren naar de ander. Je bent dan heel open aanwezig en kunt echt contact met iemand maken. De ander voelt zich gezien en gehoord. Meditatie is in de eerste plaats luisteren naar jezelf. Van daaruit kun je ook naar anderen luisteren.

Ben je benieuwd geworden?
Eefje geeft geleide meditaties op:
dinsdagavond: 21.00 – 22.00 uur
donderdagochtend: 10.3 – 11.30 uur
De lessen zijn ook geschikt voor de oudere medemens.

Meld je aan bij: e.janssen.info@gmail.com
Yogamatten, kussens en dekens zijn aanwezig. Je krijgt een kopje thee.
Soepel zittende kleding en eventueel een warme trui en sokken zijn aan te raden.

Je bent ook welkom op iedere tweede zondag van de maand bij het stilte-uur in het kader van stadsverlichting om 20.00 uur door Eefje en andere docenten.

foto gemaakt door Merel