Vrede is de weg

Er werd in de afgelopen periode via media in het buitenland gedeeld dat er een burgeroorlog in Nederland op komst is. Huh? Er waren rellen, rondom de avondklok dat wel. De coronamaatregelen zijn voor de een beter te behappen dan voor de ander. Sommigen voelen dat het zo niet langer kan, er waren immers al genoeg maatschappelijke problemen vóór de pandemie. Het kan niet anders frustratie spat eruit. De chaos breekt open. En toch in het midden van die hectische gedachten en daaruit voortspruitend wangedrag is er schoonheid. Net als in een kunstobject dat de zwartgalligheid van het leven uitdrukt. Vrede is in alles aanwezig. Onze emoties versluieren de rust en kalmte, waardoor het zicht op de werkelijkheid verdwijnt.

‘Stay strong’ is het thema van deze nieuwsbrief. Kunnen we sterk genoeg zijn om de schoonheid van het leven te ontdekken en geweldloos tot elkaar komen?

Zachtaardig omgaan met onenigheden en spanningen kan een opgave zijn. Een meisje speelt vals tijdens een knikkerspel. Een oudere broer van haar tegenstander staat die middag met gebalde vuisten tegenover haar. Een puber zwerft ’s nachts met zijn maten op straat. Ze gooien onderweg met junkfood richting een aantal huizen. Zijn vader is woedend wanneer hij om vijf uur thuiskomt en heft zijn arm. Ik log in bij Teams, mijn cursisten zijn online en precies dan loopt mijn computer vast. Voor de zoveelste keer. Ik sta op het punt om de draaikolk van een mengelmoes aan dingen van me af te katten richting degene die ik toevallig tegenkom. Het zal mijn huisgenoot zijn.

Ik denk nu terug aan een film die ik laatst op Netflix heb gezien over Mahatma Gandhi. Hij wilde als godsdienstig en politiek leider dat zijn land onafhankelijk werd van de Britten. Dit deed hij zonder gebruik van wapens. Gandhi is het icoon van geweldloos verzet. Een bekende spreuk van hem is: ‘An eye for an eye makes the world blind’.

Geweldloos zijn en vrede in jezelf hebben betekent dat je innerlijke kalmte en rust hebt. Er is dan een gevoel van harmonie met de hele wereld en het universum. Vrede in de wereld start met vrede in jouw leven. Door rustig en weloverwogen over dingen na te denken en te reflecteren zet je een stap in de goede richting. Je kunt in plaats van jezelf mee laten voeren met emoties in je ware identiteit stappen: je bent vreedzaam en je bent liefde. Hoe sterk is dat?

Stay Strong!

Meditatie
De mantra OH Ah Hum is een mooi begin ritueel. Hij helpt bij het zuiveren van je gedachten, je spreken en je hart.

Zit in een gemakkelijke houding (Sukhasana) en zet je handen in Namasté (handpalmen tegen elkaar en voor je hart). Zing de klank Oh terwijl je handen voor je derde oog (punt tussen je wenkbrauwen) in Namasté zijn. Breng zo zuiverheid in je denken. Zing de klank Ah en plaats de handen voor je keel. Breng zuiverheid in je spreken. Zing de klank Hum en plaats je handen voor je hart. Breng zuiverheid in je hart. Herhaal dit een paar minuten. Voel na in stilte.

Namasté, Caroline van Uden