Recept: Loempia’s met tempé en shiitake

Het favoriete recept “by far” van Saskia, zoals ze zelf zegt

Benodigdheden voor 12 loempia’s

    • 2 eetlepels zonnebloemolie
    • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
    • 5 cm. gemberwortel, geschild en in dunne reepjes gesneden
    • 3 milde rode chilipepers, in dunne reepjes gesneden
    • 1 theelepel gehakte korianderwortel
    • een halve theelepel grofgemalen zwarte peperkorrels
    • 60 g shiitake paddenstoelen, een half uur in heet water geweekt en daarna in plakjes gesneden
    • 90 g tempé, in dikke lucifers gesneden
    • 4 limoenblaadjes (djeroek poeroet) in dunne reepjes gesneden
    • 4 lente-uitjes in reepjes gesneden
    • kleine handvol gehakte muntblaadjes
    • handvol taugé
    • 2 eetlepels limoensap
    • 2 eetlepels lichte sojasaus
    • 12 rijstvellen

keukenpapier
zoetzure saus

Bereiding
Verhit de olie in een wok. Voeg als de olie heet is knoflook, gember, chilipepers, korianderwortel en peperkorrels toe en bak deze goudbruin. Voeg de plakjes shiitake, tempé en limoenblaadjes toe en bak tot de tempé krokant is en de paddenstoelen bruin zijn. Doe alles in een kom en laat afkoelen; roer er dan de lente-uitjes, muntblaadjes, taugé, limoensap en sojasaus door.
Week een rijstvel in een kom heet water tot het zacht is, haal het uit de kom en dep het droog met keukenpapier. Leg een twaalfde van de vulling in het midden, vouw de zijkanten op de vulling en rol het vel op. Doe hetzelfde met de rest van de vellen.
Serveer met zoetzure saus.

Eet smakelijk!