Recept quinoa venkel salade

Het lievelingsrecept van Ingrid Beverwijk

Ingrediënten:

    • 75 ml olijfolie
    • 3 grote venkelknollen, schoongemaakt en in dunne plakken (700  g)
    • 1 eetl. fijne kristalsuiker
    • 3 eetl. appelazijn
    • 150 g quinoa
    • 300 g  tuinbonen, vers of diepvries, geblancheerd en dubbel gedopt
    • 1 groene chilipeper, zaadjes  verwijderd en fijngehakt
    • 1,5 theel. gemalen komijnzaad
    • 25 g munt, fijngesneden
    • 25 g koriander, fijngesneden
    • 25 g dille, fijngehakt
    • 40 g krenten
    • 3 limoenen
    • zout en zwarte peper

Bereiding:
Bak de venkel in 3 eetlepels olijfolie op hoog vuur, 5 minuten en keer om zodra de venkel licht gekleurd is. Draai het vuur half hoog en laat de venkel nog een minuut of 10 zacht bakken, af en toe roeren totdat hij helemaal gaar en goudbruin is. Voeg de suiker of een andere (natuurlijke) zoetstof met neutrale smaak toe, plus de azijn, beetje zout en laat nog 2 minuten op staan. Van het vuur afhalen en opzij zetten.

Kook de quinoa zoals voorgeschreven.  Afgieten en afspoelen onder de koude kraan. Korrels uitschudden en bij de venkel voegen, plus de dubbel gedopte tuinbonen, chilipeper, komijn, kruiden en de krenten. Eventueel nog extra zout en royaal versgemalen zwarte peper. Rustig doorroeren en opzij zetten.

De limoen maak je schoon met een grapefruit mesje of je verwijdert de schil voorzichtig en verwijdert het vruchtvlees uit de vliesjes. Knijp het sap uit de vliezen en gooi ze weg. De limoenpartjes snij je in drie stukjes en samen met het sap en wat oijfolie voeg je ze bij de salade. Nogmaals omscheppen.

Eventueel aanvullen met pompoenpitten, nigellazaad, geroosterde walnoten, geitenkaas … hoeft niet!