Plakkerige zomerasana’s

Door: Marjon Loonen
22 juni 2018

‘Yoga is een prachtig medicijn, maar je moet het wel iedere dag innemen’. Dat was op mijn yoga docentenopleiding een gevleugelde uitspraak. Nu heb ik het grote geluk dat ik yogadocent ben. En dat is een geweldige motivatie om iedere dag aan yoga te doen. Maar nu met de zomervakantie in aantocht weet ik dat het weer wat ingewikkelder gaat worden om iedere dag mijn matje op te zoeken. Met de zomer in de bol wil ik buiten zijn en de routine juist een beetje doorbreken. Misschien herken je dat.

Mijn oplossing is dit jaar een ’40 dagen met… ‘ project. Het idee is dan dat je 40 dagen lang iedere dag 1 specifieke asana beoefent. Zodat je die houding aan alle kanten kunt onderzoeken, kunt voelen wat het je brengt en de betekenis van de asana zich in jou kan ontwikkelen. Een mooi idee, maar welke asana kies je uit de honderden die er zijn? Er zijn asana’s die je heel graag doet, er zijn asana’s die je steeds een beetje vergeet. En soms zijn er van die asana’s die je niet zo leuk vind om te doen, maar die wel blijven ‘plakken’. Die in je hoofd blijven zitten. Die een beetje onder je huid kruipen. Net die ene houding waarvan je denkt: ‘verdorie, waarom gaat dat nou niet zoals ik wil?’

Voor mij is dat nu Dhanurasana, de booghouding. En laat die asana nou net gaan over het ontwikkelen van discipline, het focussen op een doel. En laat dat nou net niet zo’n heel erg sterk punt zijn van me…. Een mooie houding om de tanden in te zetten. De eerste zeven dagen zitten erop. Soms kijk ik er naar uit. Soms merk ik dat ik de asana vergeten ben en ga ik terug naar mijn matje om me alsnog in Dhanurasana te vouwen. Ik ben benieuwd wat de komende 33 dagen me gaan brengen.

Doe je mee? Met welke asana ga jij de zomer in? Mocht je inspiratie op willen doen, of in de zomer gewoon af en toe een lesje mee willen pakken: dat kan bij Anahata.  Op woensdagavonden van 20.00u – 21.15u en op vrijdagochtenden van 10.00u – 11.15u kun je verschillende lessen meepikken van verschillende docenten. Een mooie manier om eens een andere yogavorm te proberen. En jouw ‘plakkerige’ zomerasana te ontdekken.

Meer informatie lees je op https://anahatanijmegen.nl/zomeryoga-bij-anahata/