7 stappen naar geluk

Posted door: Marianne van der Burgh 26 juni 2018

Reactie op de blog “Plakkerige zomerasana’s” 

Wat een inspirerende blog pagina Marjon! Wij raakten er bij de les van Gerda niet over uitgepraat.
Over hoe we eigenlijk allemaal de ervaring kennen dat het doen van yogaoefeningen en meditaties ons een heel andere start van de dag geeft. En over hoe gek het is dat je dat dan toch telkens “vergeet”.

Ik moest daarna denken aan de Seven steps to Happiness *, van Yogi Bhajan, die aan ons onderwezen worden tijdens de Kundalini yoga  opleiding.  Wij kregen tijdens de Karam Kriya opleiding ook te horen over de tegenhanger. Een lijst van de Seven steps to Hell.  Wat  vooral indruk op mij maakte is dat het allemaal draait om die eerste stap.  Zonder deze stap zitten we onherroepelijk op weg naar de hel.  Jawel!
En hoe meer stappen je hebt gezet, hoe lastiger het wordt om weer terug te keren tot die route naar Happiness.

Wat is nu die Stap 1?  Geluk begint bij commitment.
We nemen een beslissing en gaan hier achter  staan. No matter what. We verbinden ons er dan mee. Toch ook weer geruststellend vond ik het:  Als we maar die eerste stap zetten dan komt het goed!  Dit vraagt vaak regelrecht om het overwinnen van de Mind, die ons maar wat graag wil saboteren.

Gelukkig heeft Yogi Bhajan ons ook telkens weer op het hart gedrukt dat we bij het vasthouden aan een dagelijkse Sadhana  enorm geholpen worden door het gezelschap van andere yogi’s. Hij maakte  richtlijnen voor de Sadhana voor het Aquarius tijdperk.
Telkens weer is deze Sadhana  mijn redding als ik weer ergens op het pad  naar de hel ben beland, meegenomen door de waan van de dag.

Ik denk ook met dankbaarheid terug aan al die zondagse vroege ochtenduurtjes Sadhana bij Mihriban thuis, die aan het begin stonden van de oprichting van BeleefYoga. Samen met Floor, Marcus en Katrin overwonnen wij iedere keer wat makkelijker onze Mind.

Ik denk zelfs dat Beleefyoga en nu Anahata zonder deze uurtjes niet levensvatbaar geweest zouden zijn. Samen houden we nu vast aan deze draad. Ik ben er van overtuigd dat dit de geheime kracht achter het nieuwe centrum Anahata is. Iedereen die dit mee wil beleven is van harte welkom.

 

Stap 1: Geluk begint bij commitment.
Stap 2: Commitment geeft je karakter.
Stap 3. Karakter geeft je waardigheid
Stap 4: Waardigheid geeft je goddelijkheid
Stap 5: Goddelijkheid geeft je grace
Stap 6: Grace geeft je de kracht om  offers te brengen
Stap 7: Geluk.