Even voorstellen: Marianne van der Burgh

Ons goede voornemen voor 2019 is om elkaar wat beter te leren kennen. Dat gaan we om te beginnen doen door alle docenten die aan Anahata verbonden zijn, in een blogserie voor te stellen.
Te beginnen met Marianne van der Burgh, de oprichtster van Anahata. Zij geeft op maandagochtend de lessen Kundalini yoga. Daarnaast werkt Marianne als psycholoog en psychotherapeut. Ook geeft ze Karam Kriya consulten, een manier van gespreksvoering die is ingebed in de Kundalini yoga traditie.

Kun je iets vertellen over hoe Anahata is begonnen?
Begin 2017 waren mijn man en ik op zoek naar een nieuwe plek voor het Kundalini yoga centrum Beleefyoga. Toen we deze prachtige ruimte midden in het centrum van Nijmegen vonden wisten we al gauw dat we deze plek zouden kunnen delen met nog meer mensen.


De samenwerking met Kundalini yogadocenten in Beleefyoga had een sfeer van verbinding en samenhorigheid gegeven, die door onze leerlingen erg werd gewaardeerd. Dit wilden we graag in een groter verband nieuw leven inblazen.
Anderhalf jaar geleden opende Anahata haar deuren en sindsdien vonden veel docenten de weg naar dit centrum in de Titus Brandsma kerk. De open dag in september 2017 was het eerste grote event voor nieuwsgierigen en yogabeoefenaars.
Anahata is nu een ontmoetingsplek voor mensen in en om Nijmegen geworden die geïnteresseerd zijn in yoga en meditatie.

Hoe en wanneer ben je zelf begonnen met yoga?
Na 25 jaar Hatha yoga te hebben beoefend, kwam de Kundalini yoga op mijn pad. Wonderlijk genoeg pas toen ik in Afrika woonde. Ik kreeg les van 2 toegewijde Afrikaanse yogi’s en raakte onmiddellijk in de ban door de transformerende werking en veelomvattendheid van deze vorm van yoga.
Ik koester de eerste ontmoeting met deze yoga in Afrika. Voor mij komt in deze traditie alles samen waar ik in mijn leven mee bezig ben geweest en (onbewust ) naar op zoek was. Het gaat om de ervaring. Dit ervaren brengt voorbij het denken en voorbij het gevoel van afgescheiden zijn.

Wat mooi! Wat kan ik precies verwachten van een les Kundalini yoga?
Kundalini yoga is heel veelzijdig. Deze vorm van yoga werkt met een uitgekiende timing en combinatie van technieken met een zeer snelle en krachtige werking. De oefeningen beïnvloeden het hele lichaam en onze hersenen. Er komt een reinigend transformatie-proces op gang.
We gebruiken veel verschillende soorten dynamische oefeningen, ritmes, handposities, mantra’s. Ook doen we van alles met onze adem, we zingen, dansen, imiteren bewegingen en geluiden van dieren. Je kunt het zo gek niet bedenken. De effecten zijn direct merkbaar. Energetische blokkades lossen op natuurlijke wijze op. De yoga helpt om controle te krijgen over gedachten en emoties en brengt in contact met onze diepste kern. Het maakt onze horizon wijder, opdat we ons bestaan kunnen gaan begrijpen en ervaren in relatie tot het universum en de oneindigheid.

Wat is jouw favoriete yoga houding?
Dat wisselt per keer. Eigenlijk ben je nooit hetzelfde. Alles verandert altijd weer. ‘s Morgens doe ik graag de ego-eradicater om vol energie aan de dag te beginnen. Wat mij ook altijd veel brengt is het chanten van een mantra.

Wat hoop je dat yoga-leerlingen uit je lessen halen?
Kundalini docenten leren hoe ze zich tijdens hun lessen af kunnen stemmen op een groter kanaal dan zijzelf. Je gaat dan ervaren dat de kracht en de wijsheid die in de Kundalini yoga ligt opgeslagen zijn werk doet passend bij iedere specifieke persoon. Ik vind het erg mooi om te zien als mensen dieper in verbinding komen met zichzelf en meer zichzelf leren zijn.