Een verrassende avond “helende klinkers” met Ingrid Beverwijk

Op een donkere novemberavond, er zat al wat vorst in de lucht, stapte ik zonder precies te weten wat ik kon verwachten binnen bij een bijeenkomst “helende klinkers”.

We begonnen met rustig rondlopen in de sfeervol met kaarsen verlichte ruimte om even aan te komen in ons lijf: bij onszelf.
Ingrid vroeg of we eens na wilden gaan of er in de afgelopen week iets was gebeurd waarvan de emoties in ons lijf waren gaan zitten.
We mochten ook kijken op welke plek dat het meest voelbaar was

Weer op de yogamat aangekomen, nodigde Ingrid ons uit om klank te maken. Het was niet nodig om er over na te denken, het hoefde niet zuiver te klinken of mooi bij elkaars klanken te passen. We mochten gewoon laten komen wat er kwam. Door middel van klank brachten we onze emoties als het ware thuis in ons lijf; verdriet, boosheid, blijdschap: alles mocht er zijn.

We zongen ook voor elkaars emoties en wie daar behoefte aan had, mocht even midden in de kring gaan zitten of liggen luisteren.
Door samen met anderen ruimte te geven aan mijn emoties en me vanuit mijn diepste kern te uiten, kwam er een groot gevoel van bevrijding en verbondenheid omhoog: ik voelde me weer verbonden met de natuurlijke stroom van het leven. Het gaf me een hernieuwd vertrouwen dat dat wat ik nodig heb op mijn pad zal komen, dat er voor me gezorgd wordt en dat ik er helemaal mag zijn met alles dat ik ben.

Het was een helende, troostrijke ervaring die me is bijgebleven.

Samenwerking in Verbinding; vertel eens …….

Docente Eefje Janssen in gesprek met docente Gerda Wolff 

Eefje: Wat betekent verbinding voor jou?
Gerda: Verbinding is voor mij de kern van yoga. Het woord yoga betekent ook verbinding. Verbinding met je lichaam en je geest, je mind en de verschillende delen binnen jezelf (yin & yang). Het betekent ook verbinding van mensen met elkaar, binnen Anahata maar ook met mensen uit de omgeving en met het leven. Dat laten we tot uiting komen op verschillende manieren.
Zo hebben we de Anahata strippenkaart, waarbij cursisten alle yogalessen binnen Anahata kunnen volgen. Dat zorgt voor verbinding met alle yogadocenten en alle yogavormen. We verzorgen ook regelmatig samen workshops waarbij we de krachten bundelen en gebruik maken van elkaars talenten. Dat is ook erg leuk om te doen! En op iedere tweede zondag van de maand is er Stadsverlichting van 20.00 tot  21.00 uur waarbij we onszelf, de groep maar ook de directe omgeving (Nijmegen) ‘verlichten’ door een gezamenlijke meditatie.
En we hebben natuurlijk de yoga detox week in mei waarbij we met alle docenten van Anahata yogalessen geven die gericht zijn op het ontgiften en zuiveren van je lichaam. Daarbij kun je het groene dieet volgen.

Eefje: Dat klinkt mooi. Wat betekent het voor jou persoonlijk?
Gerda: Ik laat de verbinding tot uiting komen in mijn lessen en in het contact met de cursisten die bij mij lessen of ademtherapie volgen. Het is een verbinding die ik energetisch voel en ervoor zorgt dat mensen kunnen ontvangen, delen en zich kunnen openstellen. Het staat tegenover het afgescheiden en geïsoleerd zijn. Door de verbinding kunnen mensen in contact komen met de essentie van hun zijn. En in ons werkelijke zijn, onze ‘true essence’, zijn we 1. Yoga en meditatie kunnen ons helpen om ons onze ware essentie ter herinneren.

Eefje: Help de ruimte waar we nu in zitten daar ook mee?
Gerda: Jazeker! Toen ik de ruimte (Anahata) voor het eerst zag begon mijn hart te ‘zingen’. En ik weet zeker dat het voor meer mensen ook zo is, haha. Ik hoor vaak dat mensen de ruimte zo prettig vinden. Het was voor mij ook een gevoel van thuiskomen, in het hart van Nijmegen, het hart van het centrum en het hart van de kerk. We zitten middenin het leven, vlakbij de drukte van het Keizer Karelplein, maar tegelijkertijd voel je de stilte en rust in het hart. Letterlijk en figuurlijk.

Eefje: Heb je nog iets om aan onze lezers mee te geven?
Gerda: Blijf de verbinding zoeken, met elkaar, maar ook binnen jezelf. Ervaar, voel en sta open voor waar het in essentie om gaat. En dat is zeker niet een yogahouding tot in de finesse uitvoeren zoals je vaak in yogamagazines ziet! ‘Yoga begint meestal als je van de mat afstapt’, zei Johan Noorloos (bekende yogi) eens in een interview. Daarmee kan ik het helemaal eens zijn. Dat kan tijdens het wandelen in een bos zijn, in contact met een ander of gewoon tijdens het afwassen. Yoga en meditatie kunnen ons helpen dit te herinneren en ons te verbinden met ons werkelijke zijn.

Recept: pompoensoep met een vurige twist

Het favoriete herfstrecept van Eefje

Ingrediënten
1 pompoen
1 kg tomaten
1 eetlepel kokosolie
1 teentje knoflook, gehakt
1 grote rode ui
1 klein rood pepertje
1 eetlepel fijngehakt citroengras
1 liter vegetarische bouillon
snufje 4 seizoenenpeper
snufje (himalaya) zout
handje pompoenpitten
verse koriander naar smaak

Bereidingswijze

  • Snijd de pompoen en de tomaten in grove stukken
  • Snijd de ui en knoflook in stukjes
  • Verhit de olie in een soeppan op laag vuur
  • Bak de pompoen, knoflook en ui tot het begint te geuren (let op dat de knoflook niet verbrandt)
  • Voeg de bouillon, pepertje en citroengras toe en breng het aan de kook. Doorkoken tot de pompoen zacht wordt
  • Tomaten ietsje later toevoegen ivm kortere kooktijd
  • Mix de soep met staafmixer tot een glad of iets grovere substantie, net wat je wilt
  • Naar smaak peper en evt. wat extra himalayazout toevoegen
  • Rooster de pompoenpitten even kort, op een hoog vuur, in een koekenpan zonder olie
  • Garneer de soep met de pompoenpitjes en wat korianderblaadjes.


  Eet smakelijk!

Interview met Eefje Janssen

In dit interview kun je lezen wie Eefje is en wat je kunt verwachten tijdens een meditatie-les, maar lees vooral óók even verder als je denkt: “Dat is niks voor mij. Ik kan helemaal niet lang stil zitten. Van stilte word ik alleen maar onrustig.” Ik ging voor je op onderzoek uit en stelde Eefje de volgende vragen:

Je gebruikt verschillende vormen van meditatie: het observeren van de adem, aandacht voor de chakra’s, een mantra, een visualisatie met goud licht. Kun je iets vertellen over de bronnen die je gebruikt?
Mijn belangrijkste inspiratiebron is William Yang. Hij is een yoga-en meditatieleraar die ook als therapeut in de gezondheidszorg werkte. Hij combineert oefeningen afkomstig uit verschillende tradities, zoals het taoïsme, boeddhisme en de mystieke vorm van de christendom. Hetty Draaijer was zijn belangrijkste lerares. Zij heeft vanuit haar eigen ervaringen meditatietechnieken ontwikkeld. Dit vormt de basis voor alle oefeningen die ik gebruik. Ook ben ik tijdens mijn reizen naar o.a. India en China in contact gekomen met het boeddhisme en hindoeïsme en deze ervaringen verwerk ik ook. Ik bied graag verschillende technieken aan, omdat voor de één dit en voor de ander dat werkt. Er is geen: “Zo moet je mediteren!” Wat werkt of aanspreekt, is voor iedereen anders. Jij bent de enige die dat weet. Ik noem het altijd je “eigen-wijsheid” die je mag gaan ontdekken. Je mag gaan onderzoeken wat voor jou persoonlijk fijn is. Eigenlijk overstijgen de oefeningen de verschillende culturen en religies.

Veel mensen die beginnen met mediteren, ervaren in het begin veel onrust, ongemak en pijntjes in hun lijf en hebben last van al die gedachten in hun hoofd. Hierdoor is het niet altijd meteen fijn om te mediteren: hoe erg is het eigenlijk dat je die klachten hebt en heb je tips?
Allereerst: Het is heel normaal dat je veel gedachten hebt. Dat is nu eenmaal de eigenschap van de menselijke geest. Toen ik begon met mediteren, voelde ik ook onrust en raasden de gedachten door mijn hoofd. Juist in het begin word je je daar heel bewust van. Eigenlijk waren al die onrust en gedachten er altijd al, maar, nu je even stilstaat bij jezelf, vallen ze je pas op.


Mijn tip: Observeer alleen maar wat er nu is. Je neemt het waar, het is er en daar stop je. Probeer niets te veranderen. Laat oordelen los, zoals: ” Ik zou nu rustig moeten zijn.” Kijk er gewoon naar en vertrouw erop dat het anders kan worden. Ik bied eenvoudige en toegankelijke oefeningen aan, zodat je je niet hoeft af te vragen of je het wel goed doet. De oefeningen zijn puur bedoeld als hulpmiddel om jezelf op een dieper niveau te leren kennen. Je hoeft ook niet lang (in lotushouding) te zitten. Het merendeel wordt liggend gedaan: zo hoef je geen last te hebben van je lichaam en kun je je goed concentreren op de meditatie zelf.

Even een nieuwsgierige vraag: Wat voor kind was jij eigenlijk? Zocht je toen je jong was de stilte ook al op?
Ik was een nuchter kind en was daar niet mee bezig. Mijn moeder deed aan yoga en ik had  een beetje een  aversie tegen het zweverige. Wel heb ik altijd de verbondenheid met de natuur gevoeld. We woonden buiten en ik was vaak in de natuur te vinden.

Wat heeft meditatie jou gebracht in het leven?
Naarmate ik ouder werd, begon ik steeds meer druk te ervaren door de vragen van de wereld. Ik had last van de maatschappelijke en sociale verwachtingen. De behoefte aan “iets anders” groeide en ik ben rond mijn 25e gaan reizen. Die reizen droegen bij aan het besef dat er naast een druk sociaal leven en de veeleisende maatschappij iets anders nodig én mogelijk was. In India kwam ik in contact met meditatie en dat voelde als thuiskomen. Misschien was het wel een “herinneren wat ik een beetje was kwijtgeraakt”. Ik zag ook mensen die de hele dag voor hun huis zaten en thee dronken met elkaar en eten kookten en verder niets najaagden en daar volmaakt gelukkig mee waren. Ook dat was een interessante ervaring.

Je vertelde in je les iets dat me inspireerde, nl. “In een meditatie wil je komen tot je diepste zelf.” Wat bedoel je daar precies mee?
Naast je identiteit: “Wat doe je (voor werk)?”, “Hoe zie je er uit?”, “Waar kom je vandaan?”, is er nog een andere werkelijkheid. Ik vind het belangrijk om mensen daarmee in contact te laten komen. Je bent meer dan je lichaam en je geest. Er is iets dat jouw identiteit overstijgt. Meditatie is een innerlijke reis naar wie jij ten diepste bent.

Een andere boeiende opmerking vond ik: “Als je helemaal in contact bent met jezelf, gaat het contact met anderen ook soepel.” Zou je dat eens willen toelichten?
Als je in contact bent met jezelf, ben je in staat om écht te luisteren naar de ander. Je bent dan heel open aanwezig en kunt echt contact met iemand maken. De ander voelt zich gezien en gehoord. Meditatie is in de eerste plaats luisteren naar jezelf. Van daaruit kun je ook naar anderen luisteren.

Ben je benieuwd geworden?
Eefje geeft geleide meditaties op:
dinsdagavond: 21.00 – 22.00 uur
donderdagochtend: 10.3 – 11.30 uur
De lessen zijn ook geschikt voor de oudere medemens.

Meld je aan bij: e.janssen.info@gmail.com
Yogamatten, kussens en dekens zijn aanwezig. Je krijgt een kopje thee.
Soepel zittende kleding en eventueel een warme trui en sokken zijn aan te raden.

Je bent ook welkom op iedere tweede zondag van de maand bij het stilte-uur in het kader van stadsverlichting om 20.00 uur door Eefje en andere docenten.

foto gemaakt door Merel

Recept: Loempia’s met tempé en shiitake

afbeelding twee loempia's met tempé en shiitake
Het favoriete recept “by far” van Saskia, zoals ze zelf zegt

Benodigdheden voor 12 loempia’s

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 5 cm. gemberwortel, geschild en in dunne reepjes gesneden
  • 3 milde rode chilipepers, in dunne reepjes gesneden
  • 1 theelepel gehakte korianderwortel
  • een halve theelepel grofgemalen zwarte peperkorrels
  • 60 g shiitake paddenstoelen, een half uur in heet water geweekt en daarna in plakjes gesneden
  • 90 g tempé, in dikke lucifers gesneden
  • 4 limoenblaadjes (djeroek poeroet) in dunne reepjes gesneden
  • 4 lente-uitjes in reepjes gesneden
  • kleine handvol gehakte muntblaadjes
  • handvol taugé
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 12 rijstvellen

keukenpapier
zoetzure saus

Bereiding
Verhit de olie in een wok. Voeg als de olie heet is knoflook, gember, chilipepers, korianderwortel en peperkorrels toe en bak deze goudbruin. Voeg de plakjes shiitake, tempé en limoenblaadjes toe en bak tot de tempé krokant is en de paddenstoelen bruin zijn. Doe alles in een kom en laat afkoelen; roer er dan de lente-uitjes, muntblaadjes, taugé, limoensap en sojasaus door.
Week een rijstvel in een kom heet water tot het zacht is, haal het uit de kom en dep het droog met keukenpapier. Leg een twaalfde van de vulling in het midden, vouw de zijkanten op de vulling en rol het vel op. Doe hetzelfde met de rest van de vellen.
Serveer met zoetzure saus.

Eet smakelijk!

Interview met Saskia Frickel

Beste lezer(es),

Kort geleden heb ik docente Saskia Frickel geïnterviewd, zodat jullie iets meer over haar en de – voor velen nog wat onbekende – yogavorm aplomb-yoga te weten kunnen komen. Je kunt hieronder het verslag lezen.

Yogadocente Saskia Frickel in Anahataruimte


Wat kunnen mensen verwachten in een les?
Tijdens de les werken we met de, voor aplomb-yoga karakteristieke, zachte oefeningen toe naar het (terug)vinden van een stabiele houding. Tijdens het navoelen van de oefeningen word je je bewust van hoe je lichaam en je adem reageren op een beweging. Je komt op die manier in contact met je fysieke lichaam en maakt zo eigenlijk een reis van je hoofd naar je lichaam.
Vanuit dit lichaamsgevoel kun je komen tot mentale ontspanning en vergroot je je mentale en fysieke zelfkennis.
Aplomb-yoga kan als wekelijkse les gevolgd worden en kan ook dienen als aanvulling op andere yogavormen. Door aplomb-yoga kun je meer verdieping gaan ervaren in de asana’s (yogahoudingen).

Wat betekent het woord “aplomb” en kun je het toelichten?
“Aplomb” is een Frans woord. Letterlijk betekent het: “in het lood zijn”.
Dit fysieke en mentale “in het lood zijn” staat centraal in de aplomb-yoga, zoals die is ontwikkeld door Maartje van Hooft. Ze is tot deze ontwikkeling geïnspireerd door haar lerares Noëlle Perez. Zij was één van de eerste Westerse leerlingen van B.K.S. Iyengar. Tijdens de intensieve training die ze in India bij hem volgde, bemerkte ze dat ze veel fysieke klachten kreeg. Om te onderzoeken hoedat kwam, is ze toen natuurvolkeren gaan bestuderen en ontdekte dat deze mensen een heel natuurlijke uitlijning hadden: een groot verschil met mensen van deze tijd, die vaak een zittend bestaan leiden.
Toen is ze op zoek gegaan naar manieren om mensen te helpen om die natuurlijke uitlijning weer terug te vinden; “d’ aplomb” noemde ze dat.

Hoe ben je zelf met yoga in contact gekomen? Wat zijn jouw persoonlijke ervaringen en hoe heeft yoga jou geholpen of inzicht gegeven?
Toen ik tijdens een reis voor het eerst kennismaakte met yoga, merkte ik dat ik vooral erg mijn best aan het doen was om de houdingen zo goed mogelijk uit te voeren. Ik kwam in een competitie met mezelf terecht, waardoor ik niet goed bij mezelf kwam tijdens de les. Jaren later volgde ik een aplomb-les en daarin beleefde ik iets heel anders: Ik leerde de houdingen vanuit zachtheid uit te voeren en te ervaren. Het ging niet langer om: “Hoe hoog of hoe diep kan ik in de houding komen?”, of om hoe lenig ik was. De zachte insteek hielp me om de competitie los te laten en diepere lagen in mezelf te gaan ervaren. Mijn enthousiasme was gewekt en ik volgde de 4-jarige docentenopleiding Amitabha bij Maartje van Hooft.

Wat is de kern van aplomb-yoga?
Aplomb gaat om het zoeken naar de natuurlijke balans van het lichaam. Iedereen heeft die natuurlijke balans, maar die is wat op de achtergrond geraakt. De, voor aplomb typische, kleine vooroefeningen helpen je om je natuurlijke as weer te gaan herkennen. Als je weer “in het lood staat”, kun je daar veel profijt van hebben bij alle andere yogavormen, maar ook bij bewegingen in het dagelijks leven.

Wat zoeken mensen die jouw lessen bezoeken?
Ze willen even bij zichzelf komen, contact maken met hun lijf. De les kan een moment zijn van ontspanning, verdieping en zelfonderzoek. Voor een aantal cursisten dragen de lessen bij aan verlichting van fysieke pijnklachten, met name in de rug.

Is aplomb-yoga voor iedereen geschikt?
Ja. Je kunt instappen met én zonder ervaring. Over aplomb-yoga valt veel te vertellen, maar zelf ervaren, vertelt je veel meer. Neem als het je aanspreekt eens contact op voor een proefles. Het duurt vaak even voordat je echt kunt ervaren wat de aplomb-yoga voor je kan betekenen. Na een proefles kun je daarom ook met de docente overleggen of je nog een paar losse lessen volgt, voordat je je definitief inschrijft.

De lessen worden gegeven op:
dinsdagavond : 19:30 – 20:30
donderdagmiddag: 17:00 – 18:00
donderdagavond: 18:30 – 19:30

Voor vragen of reservering van een (proef)les kun je mailen naar: saskiafrickel@hotmail.com

Tot slot nog een tip: in de lessen op dinsdagavond is nog volop plek.
Op de andere tijdstippen is er beperkt plek.

foto gemaakt door Merel

Sfeerimpressie open dag 31 augustus 2019

In de zonnige, sfeervolle ruimte van Anahata genoot ik op 31 augustus van een inspirerende open dag.

Ik begon met een kundalini yogales bij Marianne.  We deden verschillende oefeningen om ruimte te maken in het vijfde chakra (keel). Daarna was het heerlijk om de mantra’s te zingen.
De aplomb yoga van Saskia, was voor mij een nieuwe ervaring.
In de kleine, subtiele bewegingen was zoveel te voelen. Daar waar ik in het gewone leven soms voorbij loop aan ongemakken in mijn lijf, kon ik er nu even bij stilstaan: een bevrijdende ervaring.

Alsof we nog niet genoeg verwend waren met de fijne ochtendlessen, kregen we ook nog een feestelijke, kleurrijke lunch.
Wat een verwennerij.

’s Middags stonden er een chi gong-les en “helende klanken” op het programma. Daar kon ik helaas niet bij zijn, maar in de theepauze hoorde ik enthousiaste reacties.
Ik heb nog genoten van een tweede aplomb-les van Saskia en een yoga nidra van Gerda. Na deze heerlijke uurtjes voelde ik helemaal ontspannen en opgeladen.

Ik denk dat velen met mij deze dag als een weldadige mini-vakantie hebben ervaren. Dank aan alle docenten die deze dag met zoveel liefde en aandacht verzorgd hebben en ook aan alle deelnemers voor de prettige sfeer.

Ik verheug me al op de mooie lessen!

Open Dag Anahata

Zou je wel eens een kijkje willen nemen in onze ruimte, kennis willen maken met verschillende yogastijlen en onze docenten of gezellig bijkletsen met andere yogi’s en yogini’s met  heerlijke vegetarische lunchhapjes of een kopje thee voor dat het les seizoen weer van start gaat ?

groepsfoto docenten Anahata

Zaterdag 31 augustus kun je de hele dag langskomen in Yoga centrum Anahata Nijmegen.

Deze dag is vrij toegankelijk.

De hele dag door bieden we verschillende korte lessen aan om te proeven aan ons aanbod. Deze Open Dag besteden we vanuit verschillende invalshoeken extra aandacht aan het Keel Chakra. Nieuw is het aanbod van Ingrid Beverwijk. Zij laat je kennismaken met “Helende Klinkers” Een nieuwe lessenserie rondom stem expressie.

We presenteren op deze dag ook onze nieuwe Anahata Rittenkaart met een speciaal aanbod.

PROGRAMMA
9.30 – 09.45   
Binnenkomst en welkomstwoord

9.45 – 10.15    Dynamische hatha sessie
10.15 – 10.45  Kundalini yoga sessie
10.45 – 11.15  Kundalini yoga  mantra-meditatie

11.15 – 11.30   PAUZE

11.30 – 12.00  Aplomb yoga sessie

12.00 – 13.00  LUNCH

13.00 – 13.30  Helende klinkers
13.30 – 14.00  Zhineng QiGong

14.00 – 14.30  PAUZE

14.30 – 15.00  Aplomb yoga sessie
15.00 – 15.30  Nidra yoga sessie

15.30 – 15.45  Dagsluiting

 

Recept: Pittige Erwtensoep

Gerda: ‘Het recept dat ik wil delen is de pittige erwtensoep uit het boek Groen & Gezond. Binnenkort gaan we weer een groene week organiseren met het eten van groene groenten en fruit. Daar past deze soep perfect bij! En het is ook heel lekker en makkelijk om te maken.’

Ingrediënten:
– 2 grote uien, gesnipperd
– 3 tenen knoflook, fijngesneden
– 1 eetlepel komijnzaad
– 4 laurierbladeren
– 1 eetlepel fijngesneden of geraspte gember
– 1 groene peper, fijngesneden
– 3 eetlepels olijfolie
– 250 gram spliterwten
– 1 kop fijngesneden bleekselderij
– 1 koolrabi, geschild en in blokjes gesneden
– 2 liter water
– 3 bouillonblokjes
– zout naar smaak

Bereidingswijze:
1. Verhit de olijfolie in een pan met een dikke bodem en laat daarin de uitjes samen met de knoflook, het komijnzaad, de laurierbladeren en de gember glazig worden.
2. Voeg de fijngesneden groene peper toe, ontdaan van de zaadlijsten en zaadjes.
3. Roer de peper door het mengsel en laat het 3 minuten mee smoren.
4. Voeg 2 liter water en de 3 bouillonblokjes, de spliterwten en zout toe. Breng de soep aan de kook en laat de spliterwten op een laag pitje in 45 minuten gaar worden.
5. Voeg daarna de in kleine blokjes gesneden koolrabi en bleekselderij toe, laat ze 5 minuten mee sudderen tot ze beetgaar zijn.
6. Proef of de soep zout genoeg is en voeg eventueel nog wat zout toe.
7. Roer vlak voor het opdienen de fijngesneden prei door de hete soep. De prei blijft dan knapperig en fris groen.

Even voorstellen: Gerda Wolff

In dit tweede interview stellen we Gerda Wolff aan je voor. Gerda geeft bij Anahata dynamische Hatha Yoga, Restoratieve Yoga en Yoga Nidra lessen. Naast yogalessen geeft Gerda adem- en ontspanningstherapie en verzorgt ze workshops op het gebied van adem, ontspanning, yoga, mindfulness en zelfcompassie.

Hoe en wanneer ben je zelf begonnen met yoga?
Ik ben ongeveer 10 jaar geleden met yoga begonnen. Mijn vriend nam me destijds mee naar een yogastudio in de buurt. Ik dacht dat ik een beetje soepel was maar het tegenovergestelde was het geval. De neerwaartse hond (adho mukha svanasana) was ‘killing’ voor mij als hardloopster! Toch voelde ik dat het goed voor mij was om yoga te doen. Tijdens mijn sabbatical, een paar jaar geleden heb ik de knop geheel omgezet. Ik besloot een docentenopleiding yoga te volgen en heb mijn oude baan opgezegd. Sindsdien geef ik yogalessen aan mensen in Nijmegen en omstreken en daar ben ik heel blij mee.

Wat kan ik precies verwachten van een les yoga?
Bij Anahata geef ik dynamische hatha yoga, restoratieve yoga en yoga nidra. Het zijn heel verschillende lessen. Dynamische hatha is een actieve yogales, daarbij werken we aan flexibiliteit, opbouwen van kracht en de balans tussen inspanning en ontspanning.
Restoratieve yoga is een zachte, ontspannende en herstellende vorm van yoga. Het is heel geschikt als je geestelijk of lichamelijk wilt herstellen of diep wil ontspannen. Bij deze vorm van yoga houden we de houdingen langer vast zodat je op een diep niveau kunt ontspannen.
Yoga nidra wordt ook wel de slaap van de yogi’s genoemd en zorgt voor een diepe staat van fysieke, emotionele en mentale ontspanning. Het is een systematische methode waarbij het bewustzijn tussen waken en slapen in komt. Door de diepe vorm van ontspanning staat 1 uur yoga nidra gelijk aan 3 tot 4 uur ‘normale’ slaap.

Wat is jouw favoriete yoga houding?
Pfoeh, dat is moeilijk! Er zijn meerdere houdingen die favoriet zijn. Ik begin mijn dag altijd met een of meerdere zonnegroeten om goed wakker te worden. Maar als ik een keuze moet maken kies ik toch voor een restoratieve houding bijvoorbeeld de ‘reclining twist met bolster’ (zijwaartse ligging op bolster) of de ‘supported bound-angle pose’ (achteroverligging op bolster). Als ik een van deze houdingen doe voordat ik naar bed ga weet ik zeker dat ik goed kan slapen.

Wat is jouw meest bijzondere ervaring met yoga?
Tijdens een yogahouding (achteroverbuiging) heb ik ervaren hoe mijn hart letterlijk openging. Dat was zo’n mooie ervaring! Tijdens deze houding kon ik alles loslaten en openstaan voor alles wat er was. Tegelijkertijd voelde ik een eenheid bij alles en iedereen.
Dat moment heb ik ook ervaren toen ik voor het eerst bij Anahata kwam om de zaal te bekijken. Mijn hart begon van binnen te ‘zingen’ en op dat moment wist ik dat ik voor deze ruimte moest kiezen. En ik heb er geen moment spijt van gehad, integendeel!

Wat hoop je dat yoga-leerlingen uit je lessen halen?
Verdieping in de yogahoudingen en yogafilosofie, verbinding met elkaar maar vooral veel plezier. Het gaat er niet dat je de yogahoudingen zo goed mogelijk moet doen of iets moet presteren. Het hebben van plezier is veel belangrijker, daarom wordt er ook vaak gelachen in een yogales.
Yoga helpt je om de weg naar binnen te maken en te zijn wie je werkelijk bent. Ben je nieuwsgierig geworden? Je bent altijd welkom om aan een van mijn lessen deel te nemen.

Namaste! Gerda