Vrede is de weg

Er werd in de afgelopen periode via media in het buitenland gedeeld dat er een burgeroorlog in Nederland op komst is. Huh? Er waren rellen, rondom de avondklok dat wel. De coronamaatregelen zijn voor de een beter te behappen dan voor de ander. Sommigen voelen dat het zo niet langer kan, er waren immers al genoeg maatschappelijke problemen vóór de pandemie. Het kan niet anders frustratie spat eruit. De chaos breekt open. En toch in het midden van die hectische gedachten en daaruit voortspruitend wangedrag is er schoonheid. Net als in een kunstobject dat de zwartgalligheid van het leven uitdrukt. Vrede is in alles aanwezig. Onze emoties versluieren de rust en kalmte, waardoor het zicht op de werkelijkheid verdwijnt.

‘Stay strong’ is het thema van deze nieuwsbrief. Kunnen we sterk genoeg zijn om de schoonheid van het leven te ontdekken en geweldloos tot elkaar komen?

Zachtaardig omgaan met onenigheden en spanningen kan een opgave zijn. Een meisje speelt vals tijdens een knikkerspel. Een oudere broer van haar tegenstander staat die middag met gebalde vuisten tegenover haar. Een puber zwerft ’s nachts met zijn maten op straat. Ze gooien onderweg met junkfood richting een aantal huizen. Zijn vader is woedend wanneer hij om vijf uur thuiskomt en heft zijn arm. Ik log in bij Teams, mijn cursisten zijn online en precies dan loopt mijn computer vast. Voor de zoveelste keer. Ik sta op het punt om de draaikolk van een mengelmoes aan dingen van me af te katten richting degene die ik toevallig tegenkom. Het zal mijn huisgenoot zijn.

Ik denk nu terug aan een film die ik laatst op Netflix heb gezien over Mahatma Gandhi. Hij wilde als godsdienstig en politiek leider dat zijn land onafhankelijk werd van de Britten. Dit deed hij zonder gebruik van wapens. Gandhi is het icoon van geweldloos verzet. Een bekende spreuk van hem is: ‘An eye for an eye makes the world blind’.

Geweldloos zijn en vrede in jezelf hebben betekent dat je innerlijke kalmte en rust hebt. Er is dan een gevoel van harmonie met de hele wereld en het universum. Vrede in de wereld start met vrede in jouw leven. Door rustig en weloverwogen over dingen na te denken en te reflecteren zet je een stap in de goede richting. Je kunt in plaats van jezelf mee laten voeren met emoties in je ware identiteit stappen: je bent vreedzaam en je bent liefde. Hoe sterk is dat?

Stay Strong!

Meditatie
De mantra OH Ah Hum is een mooi begin ritueel. Hij helpt bij het zuiveren van je gedachten, je spreken en je hart.

Zit in een gemakkelijke houding (Sukhasana) en zet je handen in Namasté (handpalmen tegen elkaar en voor je hart). Zing de klank Oh terwijl je handen voor je derde oog (punt tussen je wenkbrauwen) in Namasté zijn. Breng zo zuiverheid in je denken. Zing de klank Ah en plaats de handen voor je keel. Breng zuiverheid in je spreken. Zing de klank Hum en plaats je handen voor je hart. Breng zuiverheid in je hart. Herhaal dit een paar minuten. Voel na in stilte.

Namasté, Caroline van Uden

 

Recept quinoa venkel salade

Het lievelingsrecept van Ingrid Beverwijk

Ingrediënten:

  • 75 ml olijfolie
  • 3 grote venkelknollen, schoongemaakt en in dunne plakken (700  g)
  • 1 eetl. fijne kristalsuiker
  • 3 eetl. appelazijn
  • 150 g quinoa
  • 300 g  tuinbonen, vers of diepvries, geblancheerd en dubbel gedopt
  • 1 groene chilipeper, zaadjes  verwijderd en fijngehakt
  • 1,5 theel. gemalen komijnzaad
  • 25 g munt, fijngesneden
  • 25 g koriander, fijngesneden
  • 25 g dille, fijngehakt
  • 40 g krenten
  • 3 limoenen
  • zout en zwarte peper

Bereiding:
Bak de venkel in 3 eetlepels olijfolie op hoog vuur, 5 minuten en keer om zodra de venkel licht gekleurd is. Draai het vuur half hoog en laat de venkel nog een minuut of 10 zacht bakken, af en toe roeren totdat hij helemaal gaar en goudbruin is. Voeg de suiker of een andere (natuurlijke) zoetstof met neutrale smaak toe, plus de azijn, beetje zout en laat nog 2 minuten op staan. Van het vuur afhalen en opzij zetten.

Kook de quinoa zoals voorgeschreven.  Afgieten en afspoelen onder de koude kraan. Korrels uitschudden en bij de venkel voegen, plus de dubbel gedopte tuinbonen, chilipeper, komijn, kruiden en de krenten. Eventueel nog extra zout en royaal versgemalen zwarte peper. Rustig doorroeren en opzij zetten.

De limoen maak je schoon met een grapefruit mesje of je verwijdert de schil voorzichtig en verwijdert het vruchtvlees uit de vliesjes. Knijp het sap uit de vliezen en gooi ze weg. De limoenpartjes snij je in drie stukjes en samen met het sap en wat oijfolie voeg je ze bij de salade. Nogmaals omscheppen.

Eventueel aanvullen met pompoenpitten, nigellazaad, geroosterde walnoten, geitenkaas … hoeft niet!

Yoga therapie: een manier om jezelf te helen.

Henk en Geertje hebben hun passie gevonden in de yoga therapie. Maar wat is dat nu?

We kennen allemaal yoga, maar wat is yoga therapie? Eigenlijk is het heel simpel. Je hebt een klacht en samen zoeken we daar yoga oplossingen voor. Daarbij kijken we niet alleen naar de klacht, maar naar alles wat van invloed kan zijn. Een holistische benadering dus.
Bij yoga oplossingen moet je denken aan yoga in de breedste zin. Het kunnen yoga houdingen of reeksen van bewegingen zijn, maar ook ademhalingstechnieken, ontspanning en het kijken naar levensstijl. Allemaal eenvoudige technieken, die voor iedereen geschikt zijn. Je hoeft geen ervaring te hebben met yoga om yoga therapie te gaan doen.

De yoga ga je thuis zelf oefenen. Door dit dagelijks te doen ga je het effect er van ervaren en kom je verder. Tijdens de sessies leren we je de yoga en kijken we samen naar de vorderingen. Zo kan steeds de meest optimale strategie gekozen worden. Het mooie is dus dat je jezelf heelt. Je hebt een nieuw inzicht opgedaan over je situatie zodat je die kan veranderen en je hebt yoga technieken die je kunt toepassen om je eigen gezondheid te verbeteren. Een blijvend resultaat dus.

Henk: ‘Wat ik zo mooi vind is om mensen te helpen om zelf hun gezondheid te verbeteren. Het geeft mensen de mogelijkheid om hun eigen regie weer terug te pakken.’ Geertje: ‘De yoga werkt! Het lost allerlei problemen op zonder dat we er diepgaand in hoeven te spitten. Dat is voor veel mensen een opluchting.’

Ervaringen van cliënten: Ik voel mij krachtiger en soepeler. Ik zit beter in mijn vel. Het hielp om met pijn om te gaan en in beweging te komen. Ik voel me weer helder en kan fysiek meer hebben. Ik heb meer inzicht in mijzelf en mijn lichaam.

Is je interesse gewekt? Dan kun je telefonische contact opnemen met ons. Henk 06 – 50845608 / Geertje 06 – 84547458.

Interview over “Helende Klinkers” met Ingrid Beverwijk

De bijeenkomst “Helende Klinkers” wordt twee keer per maand gehouden op vrijdagavond. De oefeningen worden aangeboden door Ingrid Beverwijk. Met zijn sterke intuïtie en het vermogen zich af te stemmen, ondersteunt Frank Lurvink de avonden als inspirator. Kernwoorden voor hem zijn: vrede, alles dat er is omarmen en samen resoneren. De bijeenkomsten worden gehouden op basis van gelijkwaardigheid. Daarom noemt Ingrid de Helende Klinkers nadrukkelijk geen lessen. Zij zet de structuur neer en verzorgt de lichaamsgerichte oefeningen, daarna is de inbreng van deelnemers welkom.

foto gemaakt door Merel

Allereerst een vraag voor mensen met drempelvrees: heb je zangervaring nodig om mee te kunnen doen?
Nee, iedereen kan meedoen. Het is geen voordeel of nadeel om zangervaring te hebben. Het enige dat nodig is, is de wens om klank te maken.

Hoe ga je om met mensen die van zichzelf vinden dat ze niet goed kunnen zingen?
Wat we doen, werkt ook al als je alleen maar neuriet. Dat vinden de meesten niet zo eng en mocht dat toch het geval zijn: je draagt ook al bij door alleen maar aandachtig te luisteren. Het sleutelwoord is aandacht.

Wat kunnen mensen verwachten van een bijeenkomst?
Het is een vreugdevol samenzijn, omdat je heel snel een gevoel van eenheid krijgt. Ik ken geen eenvoudigere manier om dat te bereiken dan door samen te klinken. Naast het zingen, doen we ook oefeningen uit de “healing tao”.

In mijn blog heb ik een kleine impressie gegeven van een ervaring met “Helende Klinkers”. Zou je iets kunnen vertellen over hoe verschillend een gesprek en een klankmeditatie werken?
Woorden hebben betekenis en tijdens een gesprek schiet je daardoor onmiddellijk in je denken: in de betekenis. Als je alleen maar klanken maakt gebeurt dat niet of veel minder. Het gaat om zintuiglijk waarnemen. Dat zit meer in het ervaren dan in het denken.

Uit welke bron komt “Helende Klinkers”? Is het een methode of heb je het zelf (deels) ontwikkeld?
Tijdens mijn zwangerschap zong ik voor mijn ongeboren kind. Ik ontdekte dat ik me, net als bij het stemmen van een gitaar, kon afstemmen door mijn eigen geluid. Toen dacht ik: “Ik ben vast niet de enige die dat ontdekt heeft. En vervolgens ben ik op zoek gegaan.” Toen mijn zoon geboren was, ben ik weer voor hem gaan zingen. Tot mijn verrassing viel hij dan onmiddellijk in slaap. Ik ben dat jaren blijven doen. Inmiddels is hij 20 en hij vraagt soms nóg of ik voor hem wil zingen. Tijdens mijn zoektocht heb ik “stembevrijding” gedaan en ontdekte daarin dat ik naar blokkades in mijn lichaam kon zingen en dat het heling bracht. Op een dag hoorde mijn vader me zingen en hij vroeg me of ik te zijner tijd op zijn crematie wilde zingen. Dat is de eerste aanzet geweest om de opleiding “Pansori Living Sound” te gaan volgen. De kennis en ervaring die ik daar opdeed, ben ik gaan delen in een groepje in Sambeek, waar Frank ook naar toe is gekomen en hij is vervolgens weer meegekomen naar Nijmegen.

Hoe zou jij het doel van “Helende Klinkers” willen omschrijven?
Daarvoor wil ik eerst iets vertellen over één van mijn inspiratiebronnen, namelijk  David Bohm. Hij was een vriend van Krishnamurti en hij heeft een sprekende dialoogvorm ontwikkeld. Daarin gaat het erom dat je nagaat wat de woorden van de ander met jou doen. Ik ontdekte dat het met klank veel gemakkelijker gaat: op het moment dat je door middel van  klank reageert op de ander, heb je dat gevoel van eenheid heel snel. Het gaat in de basis om de ervaring die je hebt in het moment zelf. Je bent met je aandacht bij jezelf en maakt klank vanuit jezelf. De oefening is dus niet bedoeld om mooie klanken te maken, maar om vanuit jezelf klank te laten ontstaan. In onze bijeenkomsten is altijd een bepaald thema het uitgangspunt en als iedereen van daaruit klank maakt, ontstaat de magie. Het is eigenlijk zo eenvoudig dat je het gemakkelijk over het hoofd ziet.

Een andere inspiratiebron is de boeiende leer van de “healing tao”.
Een ervaring of emotie zet iets vast in je lichaam. Als je daar met je aandacht naar toe gaat, kan de emotie oplossen. Meestal is je natuurlijke neiging juist om er van weg te gaan, omdat het zo naar voelt. Ga je er echter naar toe, dan kan er weer beweging komen. Met zingen is dat eigenlijk hetzelfde: je brengt de stroming weer op gang, dat is heling.

Tijdens de bijeenkomst had je het over ” je emoties thuisbrengen in je lijf”. Wat moet ik me daar bij voorstellen?
De energie van een emotie is vaak naar buiten gericht. Je wilt je emotie uiten, of er misschien zo snel mogelijk van weg gaan. Wat we nu gaan doen, is er op een neutrale manier naar kijken. Je neemt een observerende houding aan en brengt de emotie in balans. Dat kun je onder andere doen met oefeningen  uit de “healing tao” en met helend zingen.

Wat zijn je ervaringen met zingen voor elkaars emoties?
Het is écht oprechte aandacht geven. Daar zit de kracht.

Wat heeft helend zingen jou persoonlijk gebracht?
Als beeldend kunstenaar ben ik altijd geïnteresseerd in de overlap tussen spiritualiteit, wetenschap en kunst. Helend zingen bevat al deze niveaus én er werd nog een dimensie aan toegevoegd, namelijk het zorgen voor mijn fysiek. Dat was bij autonome kunst niet zo.
Hoe ik dat zie:
Ons lichaam is als een transistorradio: wij zijn ontvangers en zenders. Door het draaien aan de knop van de radio verander je de weerstand, zodat je andere zenders kunt ontvangen. Eigenlijk gebeurt dat met zingen ook: je verandert je weerstand en wordt ontvankelijk voor andere frequenties.

Wees welkom om het een keer te komen ervaren. Je kunt incidenteel meedoen, een keer komen voor een proefles of je voor langere tijd verbinden.

Tijdstip: 17:45 – 19:30. Welkom om 17:30 als je van tevoren samen een kopje vegetarische soep wilt eten (zonder extra kosten).

Kosten: €10,00 per keer.

Data van de komende bijeenkomsten:
31 januari
21 februari
6 en 20 maart
3 en 17 april
1, 15 en 29 mei.

Opgeven: helendeklinkers@gmail.com

Een verrassende avond “helende klinkers” met Ingrid Beverwijk

Op een donkere novemberavond, er zat al wat vorst in de lucht, stapte ik zonder precies te weten wat ik kon verwachten binnen bij een bijeenkomst “helende klinkers”.

We begonnen met rustig rondlopen in de sfeervol met kaarsen verlichte ruimte om even aan te komen in ons lijf: bij onszelf.
Ingrid vroeg of we eens na wilden gaan of er in de afgelopen week iets was gebeurd waarvan de emoties in ons lijf waren gaan zitten.
We mochten ook kijken op welke plek dat het meest voelbaar was

Weer op de yogamat aangekomen, nodigde Ingrid ons uit om klank te maken. Het was niet nodig om er over na te denken, het hoefde niet zuiver te klinken of mooi bij elkaars klanken te passen. We mochten gewoon laten komen wat er kwam. Door middel van klank brachten we onze emoties als het ware thuis in ons lijf; verdriet, boosheid, blijdschap: alles mocht er zijn.

We zongen ook voor elkaars emoties en wie daar behoefte aan had, mocht even midden in de kring gaan zitten of liggen luisteren.
Door samen met anderen ruimte te geven aan mijn emoties en me vanuit mijn diepste kern te uiten, kwam er een groot gevoel van bevrijding en verbondenheid omhoog: ik voelde me weer verbonden met de natuurlijke stroom van het leven. Het gaf me een hernieuwd vertrouwen dat dat wat ik nodig heb op mijn pad zal komen, dat er voor me gezorgd wordt en dat ik er helemaal mag zijn met alles dat ik ben.

Het was een helende, troostrijke ervaring die me is bijgebleven.

Samenwerking in Verbinding; vertel eens …….

Docente Eefje Janssen in gesprek met docente Gerda Wolff 

Eefje: Wat betekent verbinding voor jou?
Gerda: Verbinding is voor mij de kern van yoga. Het woord yoga betekent ook verbinding. Verbinding met je lichaam en je geest, je mind en de verschillende delen binnen jezelf (yin & yang). Het betekent ook verbinding van mensen met elkaar, binnen Anahata maar ook met mensen uit de omgeving en met het leven. Dat laten we tot uiting komen op verschillende manieren.
Zo hebben we de Anahata strippenkaart, waarbij cursisten alle yogalessen binnen Anahata kunnen volgen. Dat zorgt voor verbinding met alle yogadocenten en alle yogavormen. We verzorgen ook regelmatig samen workshops waarbij we de krachten bundelen en gebruik maken van elkaars talenten. Dat is ook erg leuk om te doen! En op iedere tweede zondag van de maand is er Stadsverlichting van 20.00 tot  21.00 uur waarbij we onszelf, de groep maar ook de directe omgeving (Nijmegen) ‘verlichten’ door een gezamenlijke meditatie.
En we hebben natuurlijk de yoga detox week in mei waarbij we met alle docenten van Anahata yogalessen geven die gericht zijn op het ontgiften en zuiveren van je lichaam. Daarbij kun je het groene dieet volgen.

Eefje: Dat klinkt mooi. Wat betekent het voor jou persoonlijk?
Gerda: Ik laat de verbinding tot uiting komen in mijn lessen en in het contact met de cursisten die bij mij lessen of ademtherapie volgen. Het is een verbinding die ik energetisch voel en ervoor zorgt dat mensen kunnen ontvangen, delen en zich kunnen openstellen. Het staat tegenover het afgescheiden en geïsoleerd zijn. Door de verbinding kunnen mensen in contact komen met de essentie van hun zijn. En in ons werkelijke zijn, onze ‘true essence’, zijn we 1. Yoga en meditatie kunnen ons helpen om ons onze ware essentie ter herinneren.

Eefje: Help de ruimte waar we nu in zitten daar ook mee?
Gerda: Jazeker! Toen ik de ruimte (Anahata) voor het eerst zag begon mijn hart te ‘zingen’. En ik weet zeker dat het voor meer mensen ook zo is, haha. Ik hoor vaak dat mensen de ruimte zo prettig vinden. Het was voor mij ook een gevoel van thuiskomen, in het hart van Nijmegen, het hart van het centrum en het hart van de kerk. We zitten middenin het leven, vlakbij de drukte van het Keizer Karelplein, maar tegelijkertijd voel je de stilte en rust in het hart. Letterlijk en figuurlijk.

Eefje: Heb je nog iets om aan onze lezers mee te geven?
Gerda: Blijf de verbinding zoeken, met elkaar, maar ook binnen jezelf. Ervaar, voel en sta open voor waar het in essentie om gaat. En dat is zeker niet een yogahouding tot in de finesse uitvoeren zoals je vaak in yogamagazines ziet! ‘Yoga begint meestal als je van de mat afstapt’, zei Johan Noorloos (bekende yogi) eens in een interview. Daarmee kan ik het helemaal eens zijn. Dat kan tijdens het wandelen in een bos zijn, in contact met een ander of gewoon tijdens het afwassen. Yoga en meditatie kunnen ons helpen dit te herinneren en ons te verbinden met ons werkelijke zijn.

Recept: pompoensoep met een vurige twist

Het favoriete herfstrecept van Eefje

Ingrediënten
1 pompoen
1 kg tomaten
1 eetlepel kokosolie
1 teentje knoflook, gehakt
1 grote rode ui
1 klein rood pepertje
1 eetlepel fijngehakt citroengras
1 liter vegetarische bouillon
snufje 4 seizoenenpeper
snufje (himalaya) zout
handje pompoenpitten
verse koriander naar smaak

Bereidingswijze

  • Snijd de pompoen en de tomaten in grove stukken
  • Snijd de ui en knoflook in stukjes
  • Verhit de olie in een soeppan op laag vuur
  • Bak de pompoen, knoflook en ui tot het begint te geuren (let op dat de knoflook niet verbrandt)
  • Voeg de bouillon, pepertje en citroengras toe en breng het aan de kook. Doorkoken tot de pompoen zacht wordt
  • Tomaten ietsje later toevoegen ivm kortere kooktijd
  • Mix de soep met staafmixer tot een glad of iets grovere substantie, net wat je wilt
  • Naar smaak peper en evt. wat extra himalayazout toevoegen
  • Rooster de pompoenpitten even kort, op een hoog vuur, in een koekenpan zonder olie
  • Garneer de soep met de pompoenpitjes en wat korianderblaadjes.


  Eet smakelijk!

Interview met Eefje Janssen

In dit interview kun je lezen wie Eefje is en wat je kunt verwachten tijdens een meditatie-les, maar lees vooral óók even verder als je denkt: “Dat is niks voor mij. Ik kan helemaal niet lang stil zitten. Van stilte word ik alleen maar onrustig.” Ik ging voor je op onderzoek uit en stelde Eefje de volgende vragen:

Je gebruikt verschillende vormen van meditatie: het observeren van de adem, aandacht voor de chakra’s, een mantra, een visualisatie met goud licht. Kun je iets vertellen over de bronnen die je gebruikt?
Mijn belangrijkste inspiratiebron is William Yang. Hij is een yoga-en meditatieleraar die ook als therapeut in de gezondheidszorg werkte. Hij combineert oefeningen afkomstig uit verschillende tradities, zoals het taoïsme, boeddhisme en de mystieke vorm van de christendom. Hetty Draaijer was zijn belangrijkste lerares. Zij heeft vanuit haar eigen ervaringen meditatietechnieken ontwikkeld. Dit vormt de basis voor alle oefeningen die ik gebruik. Ook ben ik tijdens mijn reizen naar o.a. India en China in contact gekomen met het boeddhisme en hindoeïsme en deze ervaringen verwerk ik ook. Ik bied graag verschillende technieken aan, omdat voor de één dit en voor de ander dat werkt. Er is geen: “Zo moet je mediteren!” Wat werkt of aanspreekt, is voor iedereen anders. Jij bent de enige die dat weet. Ik noem het altijd je “eigen-wijsheid” die je mag gaan ontdekken. Je mag gaan onderzoeken wat voor jou persoonlijk fijn is. Eigenlijk overstijgen de oefeningen de verschillende culturen en religies.

Veel mensen die beginnen met mediteren, ervaren in het begin veel onrust, ongemak en pijntjes in hun lijf en hebben last van al die gedachten in hun hoofd. Hierdoor is het niet altijd meteen fijn om te mediteren: hoe erg is het eigenlijk dat je die klachten hebt en heb je tips?
Allereerst: Het is heel normaal dat je veel gedachten hebt. Dat is nu eenmaal de eigenschap van de menselijke geest. Toen ik begon met mediteren, voelde ik ook onrust en raasden de gedachten door mijn hoofd. Juist in het begin word je je daar heel bewust van. Eigenlijk waren al die onrust en gedachten er altijd al, maar, nu je even stilstaat bij jezelf, vallen ze je pas op.


Mijn tip: Observeer alleen maar wat er nu is. Je neemt het waar, het is er en daar stop je. Probeer niets te veranderen. Laat oordelen los, zoals: ” Ik zou nu rustig moeten zijn.” Kijk er gewoon naar en vertrouw erop dat het anders kan worden. Ik bied eenvoudige en toegankelijke oefeningen aan, zodat je je niet hoeft af te vragen of je het wel goed doet. De oefeningen zijn puur bedoeld als hulpmiddel om jezelf op een dieper niveau te leren kennen. Je hoeft ook niet lang (in lotushouding) te zitten. Het merendeel wordt liggend gedaan: zo hoef je geen last te hebben van je lichaam en kun je je goed concentreren op de meditatie zelf.

Even een nieuwsgierige vraag: Wat voor kind was jij eigenlijk? Zocht je toen je jong was de stilte ook al op?
Ik was een nuchter kind en was daar niet mee bezig. Mijn moeder deed aan yoga en ik had  een beetje een  aversie tegen het zweverige. Wel heb ik altijd de verbondenheid met de natuur gevoeld. We woonden buiten en ik was vaak in de natuur te vinden.

Wat heeft meditatie jou gebracht in het leven?
Naarmate ik ouder werd, begon ik steeds meer druk te ervaren door de vragen van de wereld. Ik had last van de maatschappelijke en sociale verwachtingen. De behoefte aan “iets anders” groeide en ik ben rond mijn 25e gaan reizen. Die reizen droegen bij aan het besef dat er naast een druk sociaal leven en de veeleisende maatschappij iets anders nodig én mogelijk was. In India kwam ik in contact met meditatie en dat voelde als thuiskomen. Misschien was het wel een “herinneren wat ik een beetje was kwijtgeraakt”. Ik zag ook mensen die de hele dag voor hun huis zaten en thee dronken met elkaar en eten kookten en verder niets najaagden en daar volmaakt gelukkig mee waren. Ook dat was een interessante ervaring.

Je vertelde in je les iets dat me inspireerde, nl. “In een meditatie wil je komen tot je diepste zelf.” Wat bedoel je daar precies mee?
Naast je identiteit: “Wat doe je (voor werk)?”, “Hoe zie je er uit?”, “Waar kom je vandaan?”, is er nog een andere werkelijkheid. Ik vind het belangrijk om mensen daarmee in contact te laten komen. Je bent meer dan je lichaam en je geest. Er is iets dat jouw identiteit overstijgt. Meditatie is een innerlijke reis naar wie jij ten diepste bent.

Een andere boeiende opmerking vond ik: “Als je helemaal in contact bent met jezelf, gaat het contact met anderen ook soepel.” Zou je dat eens willen toelichten?
Als je in contact bent met jezelf, ben je in staat om écht te luisteren naar de ander. Je bent dan heel open aanwezig en kunt echt contact met iemand maken. De ander voelt zich gezien en gehoord. Meditatie is in de eerste plaats luisteren naar jezelf. Van daaruit kun je ook naar anderen luisteren.

Ben je benieuwd geworden?
Eefje geeft geleide meditaties op:
dinsdagavond: 21.00 – 22.00 uur
donderdagochtend: 10.3 – 11.30 uur
De lessen zijn ook geschikt voor de oudere medemens.

Meld je aan bij: e.janssen.info@gmail.com
Yogamatten, kussens en dekens zijn aanwezig. Je krijgt een kopje thee.
Soepel zittende kleding en eventueel een warme trui en sokken zijn aan te raden.

Je bent ook welkom op iedere tweede zondag van de maand bij het stilte-uur in het kader van stadsverlichting om 20.00 uur door Eefje en andere docenten.

foto gemaakt door Merel

Recept: Loempia’s met tempé en shiitake

Het favoriete recept “by far” van Saskia, zoals ze zelf zegt

Benodigdheden voor 12 loempia’s

  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 5 cm. gemberwortel, geschild en in dunne reepjes gesneden
  • 3 milde rode chilipepers, in dunne reepjes gesneden
  • 1 theelepel gehakte korianderwortel
  • een halve theelepel grofgemalen zwarte peperkorrels
  • 60 g shiitake paddenstoelen, een half uur in heet water geweekt en daarna in plakjes gesneden
  • 90 g tempé, in dikke lucifers gesneden
  • 4 limoenblaadjes (djeroek poeroet) in dunne reepjes gesneden
  • 4 lente-uitjes in reepjes gesneden
  • kleine handvol gehakte muntblaadjes
  • handvol taugé
  • 2 eetlepels limoensap
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 12 rijstvellen

keukenpapier
zoetzure saus

Bereiding
Verhit de olie in een wok. Voeg als de olie heet is knoflook, gember, chilipepers, korianderwortel en peperkorrels toe en bak deze goudbruin. Voeg de plakjes shiitake, tempé en limoenblaadjes toe en bak tot de tempé krokant is en de paddenstoelen bruin zijn. Doe alles in een kom en laat afkoelen; roer er dan de lente-uitjes, muntblaadjes, taugé, limoensap en sojasaus door.
Week een rijstvel in een kom heet water tot het zacht is, haal het uit de kom en dep het droog met keukenpapier. Leg een twaalfde van de vulling in het midden, vouw de zijkanten op de vulling en rol het vel op. Doe hetzelfde met de rest van de vellen.
Serveer met zoetzure saus.

Eet smakelijk!

Interview met Saskia Frickel

Beste lezer(es),

Kort geleden heb ik docente Saskia Frickel geïnterviewd, zodat jullie iets meer over haar en de – voor velen nog wat onbekende – yogavorm aplomb-yoga te weten kunnen komen. Je kunt hieronder het verslag lezen.

Yogadocente Saskia Frickel in Anahataruimte


Wat kunnen mensen verwachten in een les?
Tijdens de les werken we met de, voor aplomb-yoga karakteristieke, zachte oefeningen toe naar het (terug)vinden van een stabiele houding. Tijdens het navoelen van de oefeningen word je je bewust van hoe je lichaam en je adem reageren op een beweging. Je komt op die manier in contact met je fysieke lichaam en maakt zo eigenlijk een reis van je hoofd naar je lichaam.
Vanuit dit lichaamsgevoel kun je komen tot mentale ontspanning en vergroot je je mentale en fysieke zelfkennis.
Aplomb-yoga kan als wekelijkse les gevolgd worden en kan ook dienen als aanvulling op andere yogavormen. Door aplomb-yoga kun je meer verdieping gaan ervaren in de asana’s (yogahoudingen).

Wat betekent het woord “aplomb” en kun je het toelichten?
“Aplomb” is een Frans woord. Letterlijk betekent het: “in het lood zijn”.
Dit fysieke en mentale “in het lood zijn” staat centraal in de aplomb-yoga, zoals die is ontwikkeld door Maartje van Hooft. Ze is tot deze ontwikkeling geïnspireerd door haar lerares Noëlle Perez. Zij was één van de eerste Westerse leerlingen van B.K.S. Iyengar. Tijdens de intensieve training die ze in India bij hem volgde, bemerkte ze dat ze veel fysieke klachten kreeg. Om te onderzoeken hoedat kwam, is ze toen natuurvolkeren gaan bestuderen en ontdekte dat deze mensen een heel natuurlijke uitlijning hadden: een groot verschil met mensen van deze tijd, die vaak een zittend bestaan leiden.
Toen is ze op zoek gegaan naar manieren om mensen te helpen om die natuurlijke uitlijning weer terug te vinden; “d’ aplomb” noemde ze dat.

Hoe ben je zelf met yoga in contact gekomen? Wat zijn jouw persoonlijke ervaringen en hoe heeft yoga jou geholpen of inzicht gegeven?
Toen ik tijdens een reis voor het eerst kennismaakte met yoga, merkte ik dat ik vooral erg mijn best aan het doen was om de houdingen zo goed mogelijk uit te voeren. Ik kwam in een competitie met mezelf terecht, waardoor ik niet goed bij mezelf kwam tijdens de les. Jaren later volgde ik een aplomb-les en daarin beleefde ik iets heel anders: Ik leerde de houdingen vanuit zachtheid uit te voeren en te ervaren. Het ging niet langer om: “Hoe hoog of hoe diep kan ik in de houding komen?”, of om hoe lenig ik was. De zachte insteek hielp me om de competitie los te laten en diepere lagen in mezelf te gaan ervaren. Mijn enthousiasme was gewekt en ik volgde de 4-jarige docentenopleiding Amitabha bij Maartje van Hooft.

Wat is de kern van aplomb-yoga?
Aplomb gaat om het zoeken naar de natuurlijke balans van het lichaam. Iedereen heeft die natuurlijke balans, maar die is wat op de achtergrond geraakt. De, voor aplomb typische, kleine vooroefeningen helpen je om je natuurlijke as weer te gaan herkennen. Als je weer “in het lood staat”, kun je daar veel profijt van hebben bij alle andere yogavormen, maar ook bij bewegingen in het dagelijks leven.

Wat zoeken mensen die jouw lessen bezoeken?
Ze willen even bij zichzelf komen, contact maken met hun lijf. De les kan een moment zijn van ontspanning, verdieping en zelfonderzoek. Voor een aantal cursisten dragen de lessen bij aan verlichting van fysieke pijnklachten, met name in de rug.

Is aplomb-yoga voor iedereen geschikt?
Ja. Je kunt instappen met én zonder ervaring. Over aplomb-yoga valt veel te vertellen, maar zelf ervaren, vertelt je veel meer. Neem als het je aanspreekt eens contact op voor een proefles. Het duurt vaak even voordat je echt kunt ervaren wat de aplomb-yoga voor je kan betekenen. Na een proefles kun je daarom ook met de docente overleggen of je nog een paar losse lessen volgt, voordat je je definitief inschrijft.

De lessen worden gegeven op:
dinsdagavond : 19:30 – 20:30
donderdagmiddag: 17:00 – 18:00
donderdagavond: 18:30 – 19:30

Voor vragen of reservering van een (proef)les kun je mailen naar: saskiafrickel@hotmail.com

Tot slot nog een tip: in de lessen op dinsdagavond is nog volop plek.
Op de andere tijdstippen is er beperkt plek.

foto gemaakt door Merel