Individueel traject – Laatste levensfase

In de laatste levensfase is het geheel normaal dat er gevoelens zijn van angst, verdriet, machteloosheid en het gevoel van hopeloosheid. De angst voor het lijden, de onzekerheid en niet weten wat er te wachten staat kan mensen angstig maken. Het stervensproces maakt bewust dat het leven eindig is. Het verlies van controle, geen houvast meer hebben, het gevoel afhankelijk te zijn van ziekte of het stervensproces kan angst veroorzaken.
Doordat de dood nadert of dichterbij komt, kunnen zingevingsvragen over het leven actueler zijn. Wat is de zin van het leven als je doodgaat? Wat kan ik nog doen nu mijn toekomstplannen vervallen? Hoe kan ik alles wat mij dierbaar is loslaten? Er zijn geen kant en klare antwoorden op deze vragen. Deze vragen kan iemand alleen zelf beantwoorden. Professionele begeleiding kan hierbij wel ondersteunend werken.
Dit traject richt zich op het begeleiden van mensen bij het stervensproces met behulp van beweging, ademhaling, meditatie en ontspanning. Hierdoor wordt ondersteuning gegeven in het omgaan met gevoelens en emoties, in het accepteren van het stervensproces, met als doel om uiteindelijk de rust te vinden in het sterven.

Indien gewenst komen wij bij u thuis of op locatie voor de begeleiding.